14 Φεβρουαριου – Ημερα Ερωτευμενων και Αγιος Βαλεντινος

14 Φεβρουαριου – Ημερα Ερωτευμενων και Αγιος Βαλεντινος

Φτάσαμε και φέτος αισίως στις 14 Φεβρουαρίου και στην ημέρα των ερωτευμενων – την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Μια μέρα που εγω προσωπικά δε συνηθίζω να γιορτάζω – όχι γιατί δε μου αρέσει – αλλά γιατί πιστευω πως είναι λάθος να κάνεις κάποια πράγματα ειδικά και μόνο εκεινη την ημέρα!  Δεν δηλώνω εναντίων και χαίρομαι όλους αυτους που το νιώθουν..απλα δεν συμμερίζομαι την ιδέα της εμπορικότητας της ημέρας αυτής και το ότι το πρεπει να γίνεται αυτη τη συγκερκιμένη μέρα!

Παρόλα αυτα, ως ανθρωπος της Τέχνης και της φωτογραφίας…απολαμβάνω να αρπάζω στιγμές ή ακόμα να δημιουργώ τις δικές μου συνθεσεις!
Για μένα τη συγκεκριμένη μέρα είναι αρκετό να πω και να μου πουν το “ΣΕ ΑΓΑΠΩ”… δεν χρειάζεται απλύτως τίποτα περισσότερο!

Η καρδιά είναι το πιο συνηθισμένο σύμβολο του έρωτα και της ρομαντικής αγάπης. Οι αρχαιότερoi λαοί πίστευαν ότι η ψυχή ζούσε στην καρδιά και ότι εκεί ήταν η πηγή των συναισθημάτων, άρα και του έρωτα και της αγάπης που είναι τα πιο ευγενή συναισθήματα.
Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν ότι ο θεός Έρωτας στόχευε την καρδιά των ανθρώπων όταν ήθελε να ρίξει τα βέλη του. Μια και η καρδιά λοιπόν από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε το σύμβολο της αγάπης, σήμερα η καρδιά είναι και το σύμβολο της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Για αυτό στις 14 Φεβρουαρίου βλέπουμε παντού καρδούλες, αρκουδάκια με καρδούλες και σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς.

Ιστορικά, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων. Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου». Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.

Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα. Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες. Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του αγίου Βαλεντίνου. Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και, όπως ήταν φυσικό, η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε. «Ο άγιος αυτός είναι για μας ανύπαρκτος. Είναι μια μυθοπλασία δυτικής προέλευσης», δηλώνουν άνθρωποι της Εκκλησίας. Με τη σειρά της και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Χρόνια πολλά στους ερωτευμένους (και όχι μόνο)!  Να περάσετε μια ξεχωριστή μέρα και ννα θυμαστε ότι ….ημερα Αγάπης και Ερωτα δεν ειναι μόν σήμερα!! Ειναι για πάντα!!  Πειτε ΣΕ ΑΓΑΠΩ πολλες φορές σήμερα και κάθε μερα!!!  <3

ΠΗΓΕΣ:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.