Μαρτης ειναι ναζια κανει…

Μαρτης ειναι ναζια κανει…

Καπως ετσι υποδεχόμαστε και φέτος τον Μάρτη γδαρτη με τα ναζια του…  και μαζί την Ανοιξη – αμήν και πότε!   Αν και επίσημα η Ανοιξη ερχεται στις 21 Μαρτίου, εμείς την υποδεχόμαστε από τώρα.
Αρκετα παγωσαμε φέτος!  Δε θελουμε άλλο!  Ηδη ο καιρός αλλάζει και αυτος μας χαροποιει ιδιαιτερα…

Καλό Μήνα σε όλους και Καλή Ανοιξη να εχουμε!

Και ωε γνωστό, την πρώτη μέρα του Μάρτη συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι» .Αυτό το βραχιολάκι με την κόκκινη και ασπρη κλωστή που όλοι το γνωρίζουμε από τότε που είμαστε ακόμα παιδια.

Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια.

Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Στην Κύπρο, τη παραδοση λέει οτι τον ΜΑρτη τον ρίχνουμε στη Λαμπρατζια δηλαδή τη φωτιά που ανάβουμε το Μεγάλο Σαββατο για να κάψουμε τον Προδότη Ιουδα και το καίμε…

Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι.

Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας.

Τελικά όλοι οι Μεσογειακοί λαοί, εχουμε το κοινό εθιμο του “Μαρτη”… ειτε εττσι είτε αλλιως , είναι έθιμο αποδεκτό που προσωπικά απολαμβάνω να φοράω κάθε χρόνο…
Πέρσι μάλιστα ειχα φτιάξει εγώ χειροποίητα μπλεχτα Μαρτάκια με βελονάκι.

Η αλήθεια φέτος τεμπελιασα.. ειδα τόσα πολλα και πανέμορφα που αποφασισα να παρω και να φορεσω ενα Μαρτακι αλά ελληνικη παράδοση και μια Βουλγάρικη Μαρτενιτσα!

Εσείς?  Φορεσατε το Μάρτη σας για να μην καείτε από τις ηλιαχτίδες?

Καλό Μήνα και Καλή ανοιξη σε όλους, παντα με ηλιο και χαμόγελα!

 

 

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/410989/ti-symvolizei-to-gnosto-se-oloys-martaki

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.