19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αργήσαμε λίγο αλλά δεν το ξεχάσαμε!  Αν ασχολείστε λίγο ή πολύ με τη Φωτογραφία, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, τότε σας ενημερώνουμε ότι σήμερα δικαιούστε να… γιορτάζετε!

Κάθε 19 Αυγούστου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της Φωτογραφίας!

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε στην τέχνη και επιστήμη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή.  Για να το κάνουμε λιγάκι πιο απλό Φωτογραφία μπορεί να είναι η κάθε στιγμή της ζωής μας, η κάθε μας κίνηση, αυτό το κλικ που στη συνέχεια είτε ψηφιακό είτε τυπωμένο στο χαρτί, θα είναι εκεί, να μας προσφερει τα ανάλογα συναισθήματα και μετά από χρόνια να μας γυρνάει πολύ πίσω!

Ιστορικά, στις 19 Αυγούστου του 1839 ανακοινώθηκε η εφεύρεση της Φωτογραφίας από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και χαρίστηκε ελεύθερη σε όλο τον κόσμο αφού δημοσιεύθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για την όλη διαδικασία της daguerreotype όπως ονομάστηκε αυτή η φωτογραφική μέθοδος από τον όνομα του εφευρέτης της Louis-Jacques-Mandé Daguerre. Γι’αυτό και αυτό γιορτάζουμε κάθε 19 Αυγούστου.

Σήμερα τα πάντα γύρω μας είναι φωτογραφίες.  Οπου κι αν κοιτάξουμε, στα κινητα, στο διαδύκτυο, στον τύπο, στο δρόμο, στα διαφημιστικά.  Διανύουμε την ψηφιακή εποχή οπου χιλιάδες κλικ μπορούν να γίνονται ταυτοχρονα, ενώ παραλληλα χιλιάδες  φωτογραφίες αναιβαίνουν στο διαδύκτυο ταυτόχρονα!  Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας εμπνέει χιλιάδες φωτογράφους σε όλο τον πλανήτη να μοιραστούν μία φωτογραφία με έναν απλό στόχο: να μοιραστούν τον κόσμο τους με τον κόσμο!

Ο φωτογραφικός φακός, απαθανατίζει τα πάντα, από σκηνές της καθημερινότητας έως απίστευτα τοπία, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, δημιουργημένο από φωτογράφους όλων των επιπέδων που ζουν σε διάφορες χώρες και εκφράζουν διαφορετικούς πολιτισμούς.
Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, από πού είσαι, τι δεξιότητες ή τι εξοπλισμό διαθέτεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας και να αντικρύσουμε όλες τις δυνατότητες που παρέχει η φωτογραφία να δείξουμε στους υπόλοιπους τον κόσμο μέσα από τα δικά μας μάτια!

Χρόνια μας πολλά λοιπόν!!  Φίλοι φωτογραφοι και μη, αρπάξετε την καμερούλα σας, το κινητό σας ή ότι έχετε πρόχειρο και βγείτε και απαθανατίστε αυτό που σας αρέσει!  Τιμήστε την Παγκόσμια αυτή ημέρα (απόγευμα και νύχτα) και καταγράψετε ακόμα μερικές στιγμές!!!

Εμείς σας ευχόμαστσε Χρόνια πολλα και… Καλές Λήψεις! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.