Πασχαλινά Αυγα – έθιμο και τρόποι βαφής!

Πασχαλινά Αυγα – έθιμο και τρόποι βαφής!

DSC_0901

Φτάσαμε σχεδόν και φέτος στο Πάσχα.. τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας!
Και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, κάθε σπίτι βάφει τα αυγά του. Συνήθως Μεγάλη Πέμπτη (γι’ αυτό και την ονομάζουμε Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινόπεφτη) ή Μεγάλο Σάββατο.

Ιστορικά, τα κόκκινα ή διακοσμημένα αβγά τα συναντάμε πριν από τα χρόνια του Χριστού, στην αρχαία Ρώμη, την Κίνα, την Γαλιλαία, την Περσία και την Αίγυπτο, όπου μοιράζονται σε ανοιξιάτικες γιορτές αφού -μαζί με τα κουνέλια- αποτελούσαν αρχαίο σύμβολο γονιμότητας, άξιο λατρείας και σεβασμού.

Το βάψιμο των αβγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης. Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει -στην ορθόδοξη παράδοση- την χαρά. Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το αβγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός.

Στις μέρες μας, ακούγονται διάφορα όσον αφορά τις χημικές βαφές αυγών έτσι ο κόσμος άρχισε να στρέφεται πιιο προς “βιολογικού” τύπου τρόπους για το βάψιμο των αυγών. Από παιδί θυμάμαι στο σχολείο τα βάφαμε με φύλλα κρεμμυδιών, δένοντας μάλιστα πάνω με καλτσόν διάφορα ειδών φύλλα έτσι ώστε να αποτυπωθούν αυτα στο αυγό.
Τρόποι πολλοι και διάφοροι.

Φέτος αποφάσισα να βάψω τα αυγά μου με δύο τρόπους. Με κλωστες (που μου είχαν μέινει από πέρσυ) αφού – για να μην ξεχνιόμαστε κιόλας – ένα απο ενδιαφέροντα μου αφορά κλωστές και νήματα.

Εδω το αποτέλεσμα το οποίο λατρέυω!!
DSC_0884

Και φυσικά, αν πρόκειτε να μεταφέρω τα αυγά μου σε κάποιο άλλο χώρο, δίνω πάντα προσοχή στην καλή συσκευασία η οποία σίγουρα μας κάνει και το πρώτο κλικ! 🙂
DSC_0898

Για δέυτερο τρόπο για βαψιμο των αυγών μου, επιλέγω τη μέθοδο με τα χαρτομάντηλα. Μια νέα για μένα μέθοδο με όμορφο αποτέλεσμα. Χρειάζεται προσοχή στο σχέδιο του χαρτομάντηλου αλλα και στον τρόπο. Για πρώτη φορά νομίζω τα πήγα σχετικά καλά με αυτή τη μέθοδο αλλά σίφουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης!
DSC_0887

Και φυσικά, καποιος εδω πέρα περίεργος..βιάζεται ωε συνηθως να δει και να επεξεργαστεί τί είναι αυτα τα πράγματα.. ή μηπως βιάζεται να διαλέξει και να τσουγγρίσει το αυγό του??
DSC_0892

Αυτα λοιπόν για τα αυγουλάκια μου! Με τις καλύτερες μου ευχές για Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Πηγές:
– http://www.ornis-poion.gr/2013-04-04-18-49-13
– http://palioahrista.blogspot.com.cy/2012/04/blog-post_12.html
– https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC_%CE%B1%CE%B2%CE%B3%CE%AC

3 Comments

 • Έλενα
  29th April 2016 6:00 pm

  Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το blog σου. Μου αρέσει πολύ … συνέχισε!!!
  Καλό Πάσχα!

  • myhobbieslifestyle
   29th April 2016 6:06 pm

   Σε ευχαριστώ πολύ Ελενα μου! Να είσαι καλα! Είμαστε ακόμα σε πλύ αρχικά στάδια. ετσι τα σχόλια σας με ενθαρρύνουν να συνεχίζω!
   Καλή Ανάσταση! Οτι καλύτερο εύχομαι! 🙂

 • Έλενα
  29th April 2016 6:04 pm

  Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και όμορφο το blog σου.
  Θα σε παρακολουθούμε … συνέχισε και καλό Πάσχα!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.