ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ και…WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER ENDS!!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ και…WAKE ME UP WHEN SEPTEMBER ENDS!!

Από Μάρτη Καλοκαίρι και από Αυγουστο Χειμώνα, λέει η παροιμία.

Μας αφήνει λοιπόν το Καλοκαιράκι με τα ωραία του (κλαψ!), τη χαλάρωση, τις παραλίες,  τους καύσωνες, τις καλοκαιρινές διακοπές,  τα χρωματιστά και ζουμερά φρούτα, τα ξενύχτια στη θάλασσα, τη δροσιά του βουνού….  και υποδεχόμαστε επίσημα το Φθινόπωρο!

Σεπτέμβρη, σε καλωσορίζω !

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να απολαμβάνουμε για ακόμα λίγο όλα τα πιο πάνω.  Στο χέρι μας είμαι αφού οι εποχές έχουν αλλάξει και το καλοκαίρι έχει επεκταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και βάλε!
Καλώς ή κακώς, δηλώνω με πάθος ότι είμαι καλοκαιρινός τύπος, παρόλη την ταλαιπωρεία του καλοκαιριού που βασίκα είναι η ζέστη και η υγρασία!   Όλα τα άλλα είναι τέλεια!! Δε θα με χαλούσε καθόλου αν το καλοκαίρι διαρκούσε για παράδειγμα 9 μήνες του χρόνου! 🙂

Πάντα ο Σεπτέμβρης μου προκαλούσε μια μελαγχολία!  Τον θεωρώ ως τον πιο άδειο μήνα του χρόνου αφου κατά την προσωπική μου άποψη δεν έχει κανένα ενδιαφερον!   Ποτέ μου δεν κάθισα να ψάξω γιατί  νιώθω έτσι για τον Σεπτέμβρη, έτσι φέτος αποφάσισα να το κάνω.

Πήγα λοιπόν αρκετά πίσω, από τότε που ήμουν ακόμα παιδί.  Πώς να συμπαθήσω τον Σεπτέμβρη, αφού ήταν ο μήνας που άνοιγαν τα σχολεία;  Από νωρίς άρχιζαν οι επαναλήψεις για το σχολείο και μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη είχαμε το πρώτο κουδούνι, όπου ξεκινούσε ο αγώνας για τα διαβάσματα, τα διαγωνίσματα, τους βαθμούς. Αυτό το παιδικό τραύμα,  μας συντοφέυει πάντα.  Και μάλιστα συνεχίζει και στην ενηλικίωση όταν το παιδί- ενήλικας πια, συνεχίζει για σπουδές στο κολλέγιο ή το Πανεπηστήμιο!

Να φτάσω στο σήμερα όπου είμαι πια εργαζόμενη.  Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις εργασίες τους μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη (συν οι δασκάλοι και οι καθηγητές). Για τους περισσότερους ο Σεπτέμβρης είναι η αρχή μιας από τις δυσκολότερες περιόδους στη δουλειά, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν ίσως την πιο πιεστική περίοδο του χρόνου.  Λόγω του ότι πλησιάζει το τέλος του χρόνου οι περισσότεροι εργοδότες πιέζουν να κλείσουν τα έργα (projects),  αναβαθμίσεις, να γίνουν οι προϋπολογισμοί, να κλείσουν τα οικονομικά και λογιστικά θέματα και εκκρεμότητες.  Και δώστου πίεση, άγχος, γκρίνια και ατελείωτες ώρες δουλειάς ακόμα και τα Σαββατοκύριακα!  Εργασιομανής μέχρι εξαντλήσεως λοιπόν ο Σεπτέμβρης!

Επιπλέον ο Σεπτέμβρης είναι ο μόνος μήνας με 30 ολόκληρες ημερολογιακές μέρες και χωρίς καμία αργία! Ουτε μισή! Ούτε για δείγμα! Με απλά λόγια, δεν έχουμε καμία μέρα να περιμένουμε εκτός από τα Σαββατοκυρίακα! Όλες είναι οι ίδιες.  Δε μας φτάνει που έρχεται να μας χαλάσει την καλοκαιρινή μας διάθεση, δεν έχει ούτε μια αργία για να πούμε τουλάχιστον ότι μπαίνουμε σιγά σιγά στη ρουτίνα μας με το μαλακό!

IMG_1672Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές αλλαγές, μπορεί ακόμα να νιώθουμε το καλοκαιράκι, αλλά πίσω από αυτό ξεπροβάλλει δειλά δειλά και ύπουλα το Φθινόπωρο.  Καποιες βροχούλες θα κάνουν την εμφάνιση τους, καμιά καταιγίδα, έτσι για να μας υπενθυμίσει το: «Ψιτ, φίλε/φίλη, είναι Φθινόπωρο. Ξέχνα το Καλοκαίρι και ξεκόλλα. Φύλαξε τις σαγιονάρες και τα σανδάλια σου, βγάλε επιτέλους αυτά τα καυτα σορτς. Ηρθε η ώρα να χωρέσεις πίσω στο τζην στο και να στριμώξεις τα πόδια σου στο κλειστό παπούτσι».
Το πρώτο δροσερό αεράκι είναι εδώ και ο ήχος από το θρόϊσμα των φύλλων μας χαϊδεύει τα αυτιά.  Τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν και έτσι προσθέτουν στο ήδη μελαγχολικό σκηνικό (παρόλο που φωτογραφικά βλέπω θετικά το όλο σκηνικό).
Επιπλέον τα χελιδόνια και τα αποδημητικά πουλιά μας εγκαταλείπουν σταδικά για τις ζεστές περιοχές της Αφρικής. Αντίο όμορφα και αγαπημένα πουλιά.. δε θα σας βλέπουμε ουτε θα σας ακούμε πια. Θα μας λέιψετε.  Υποσχόμαστε όμως ότι δε θα πειράξουμε ποτέ τις φωλίτσες σας.  Θα τις βρείτε εδώ που τις αφήσατε…

Και φυσικά με όλες τις πιο πάνω καιρικές αλλαγές, προσοχή από κρυολογήματα.  Καποια αψιού-αψιού βλέπω πως κυκλοφορούν τριγύρω.  Μπορεί να θέλουμε και να επιμένουμε ακόμα στο καλοκαίρι, αλλά ο καιρός ήδη έχει αλλάξει ειδκά το βράδυ και ακόμα περισσότερο στις ορεινες περιοχές. Προσοχή λοιπόν στο τι φοράμε, αλλά και προσοχή στην χρήση των κλιματισιτκών.

Για εμάς τους Κύπριους, γιατί δεν ξέρω αν συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των υποχρεώσεων.  Όσοι δεν πρόλαβαν να αρραβωνιαστούν, να παντρευτούν, να βαφτίσουν, ή τελοσπάντων να κάνουν το πάρτυ τους πριν τα μέσα Ιουλίου, αποφασίζουν να το κάνουν τον Σεπτέμβρη.  Ο λόγος είναι απλός.  Ο Σεπτέμβρης διαθέτει  τον καλό καιρό, που δεν είναι ούτε κρυο αλλά ούτε υπερβολική ζέστη, οι εξωτερικοί χώροι ακόμη προσφέρονται για πάρτυς και δεξιώσεις, και σίγουρα ο κόσμος μαζεύεται αφού σχεδόν όλοι επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές για να μπουν ακολούθως στη ρουτίνα τους. Οπότε, προετοιμαστείτε ότι τον μήνα αυτό θα στερηθείτε πράγματα. Αν κρίνω ότι είστε ταπί επιστρέφοντας από τις θερινές σας διακοπές, και αν υπολογίσουμε και το κονδύλι που θα χρειαστεί για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του μήνα…τότε….  Εννοείται φυσικά πως οι ευχές προς τους εορτάζοντες, νεόνυμφους, μωράκια κλπ, δίνοται πάντα καλοπροέραιτα και καλόπιστα με όλη μας την αγάπη!!

Επιπρόσθετα με όλα τα πιο πάνω, για κάποιο λόγο νιώθω πως ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας για νέο ξεκίνημα.  Θα μπορούσε να ήταν κάτι όπως την Πρωτοχρονιά!  Νέα σεζόν. Νέα ξεκινήματα σε πολλα πράγματα. Επιστρέψαμε από τη χαλαρωση των διακοπών, βαζουμε νέους στόχους και ξεκινάμε τη νέα σεζόν δυναμικά.  Τη δουλειά, το νέο μας πρόγραμμα, κάποιοι ίσως ξεκινήσουμε μαθήματα για κάποιο αγαπημένο χόμπυ, ακόμα και γυμναστήριο! Αν και το τελευταίο οι περισσότεροι μη αθλητικοί τύποι το εγκαταλείπουν το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Θα έλεγα πως υπάρχει κάποια εξήγηση στο γιατί ο Σεπτέμβρης θεωρείται ο μήνας για νέα ξεκινήματα.  Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο Σεπτεμβρης θεωρείται ως η Αρχή του Νέου Εκκλησιαστικού έτους για την Χριστιανική Εκκλησία.  Η 1η Σεπτεμβερίου είναι η πρώτη μέρα του Ετους αυτού γι΄αυτό και αναφέρεται ως η «Αρχή της Ινδίκτου». Για τους προγόνους μας η 1η Σεπτεμβρίου είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού εροταζόταν ως Πρωτοχρονιά με διάφορα ήθη και έθιμα.

Αφού λοιπόν σκέφτηκα, ανάλυσα και σας παρουσίασα τους λόγους που δε μου αρέσει ο Σεπτέμβρης, λέω να αρχίσω να τον αποδέχομαι σιγά σιγά, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε επιλογή.

Μπορεί σαν μήνας να μην προσφέρεται για έντονες δραστηριότητες!
DSC_4068Παρ΄όλα αυτά και τι δε θα έδινα για ένα φλυντζάνι τσάι ή καφέ στο μπαλκόνι μου, παρέα με τα γατάκια μου – τον Φοίβο και τον Μπρεντ, νιώθωντας τη δροσιά του Φθινοπώρου, ακούγωντας το θρόϊσμα των φύλλων και παρακολουθώντας τη ψιλή βροχή να πέφτει στο πεζοδρόμιο!  Και γιατί όχι με ένα καλό βιβλίο (αν είστε ο τύπος του βιβλίου), ή ακόμη καλύτερα παρέα με το νήμα και το βελονάκι μου να μπλέκω και να χαλαρώνω συνάμα!  Έπειτα, σε λίγες μόνο βδομάδες (αρχές του Οκτώβρη όπως το υπολογίζω εγώ) θα μπορούμε να αρχίσουμε να μπλεκουμε κιόλας τα χειμερινά μας.. μαλλάκι, κασκολάκι, σκουφάκι, παπουτσάκι, γαντάκια και όλα τα σχετικά!

Την Κυριακή – ή τελοσπάντων κάποια Κυριακή που θα μας το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις, να αρπαξω τη φίλη μου την κυρία Nikon (αναφέρομαι πάντα στη φωτογραφική μου μηχανή), και με καλή παρέα να πάω εκδρομούλα. Να πάμε προς τα ορεινά σκέφτομαι, σε κάποιο χωριό, εκεί που το τοπίο – αν και μελαγχολικό – εχει στολιστεί με πορτοκαλί χρώματα, εκεί που η φύση από μόνη της σε προκαλεί να την φωτογραφίσεις.  Εκεί που αφήνεις τις αισθήσεις σου ελευθερες, να χορτάσει το μάτι αυτό που βλέπει, το αυτί αυτό που ακούει και η όσφρηση να μεταφέρει σε όλο το σώμα όλες τις μυρωδιές της φύσης.  Φεύγοντας, από εκεί,  θα συναντώ  τεράστιες εκτάσεις αμπελώνων!  Και ανθρώπους να τρυγούν.  Επίσης ωραίο θέμα για φωτογράφιση.. χμμ .. θα το βάλω στο πρόγραμμα μαλλον.
Και μετά μεσημεράκι, να κάτσουμε παρέα σε παραδοσιακό ταβερνάκι του χωριού για να απολάυσουμε παραδοσιακά μαγειρεμένα εδέσματα!

Sweet-SenseΒραδάκι Σεπτέμβρη στο σπίτι.. θα το απολάμβανα παρέα με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί – αφού το καλοκαίρι συνηθίζω να πίνω μόνο το λευκό) και γιατί όχι με καλούς φίλους και ένα λαχταριστό cheese platter το οποίο θα ήταν χαρά μου να το ετοιμάσω! Αλλά αν το βρω και έτοιμο, δε θα πω όχι!  Χα χα χα!
Αν πάλι είστε λάτρεις της τηλεόρασης, τα καλά νέα του Σεπτέμβρη είναι ότι ξεκινούν οι τηλεοπτικές σειρές.  Οπότε μπορείτε να αράξετε στον καναπέ σας και να παρακολουθήσετε τις σειρές που σας ενδιαφέρουν.

Εναλλάκτικά, αν δεν είστε και πολύ της τηλεόρασης, κάτι όπως εγώ δηλαδή που δεν μπορώ να κάτσω χωρίς να αποασχολούμαι με κάτι, ασχοληθείτε με τον υπολογιστή σας, το φατσοβιβλίο σας, το μπλογκ σας… Προσωπικά, θα χανόμουν στο Photoshop και στην επεξεργασία  των φωτογραφιών μου και οπωσδήποτε δε θα έχανα την αφορμή να ποστάρω και να ενημερώσω το MyHobbiesLifestyle!

Τελικά ο Σεπτέμβρης έχει και τα καλά του!  Λέτε να άρχισα να τον συμπαθώ?
Καλά να είμαστε όλοι με Υγεία πάνω απ’ όλα και όλα θα πάνε καλα!

Καλό Μήνα λοιπόν σε όλους, Καλό Σεπτέμβρη να διανύσουμε και…. Καλό Χειμώνα να φτάσουμε!
Το πιο κάτω ταγούδι αφιερωμένο σε όλους εσάς!
Παντελής Θαλασσινός – Ενας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβρης

September Coffee

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.