4 Οκτωβριου – Παγκοσμια ημερα των Ζωων

4 Οκτωβριου – Παγκοσμια ημερα των Ζωων

4 Οκτωβρίου και σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζωων!
Η γιορτή καθιερώθηκε το 1931 σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Αρχικά, «γιόρταζαν» μόνο τα υπό εξαφάνιση ζώα και σκοπός της ημέρας ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού στα είδη που είναι έτοιμα να εκλείψουν.

Ωστόσο με τον καιρό η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Γνωστοί για τα φιλοζωικα μας αισθήματα και δραστηριότητες, δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε την Ημέρα αυτή!  Μια μέρα που πρέπει να τιμάται για όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για μια μοναδική μερα!

Τα ζώα αγαπούν, πονούν, αισθάνονται και λατρευουν τον ιδιοκτήτη τους (γι αυτά που έχουν), αλλα και αυτά που δεν έχουν και ψάχνουν!  Ας μην τους κάνουμε κακό, ας μην τα πονάμε! Δεν φταίνε σε κάτι!

Photo by RomosKotsonis Photography
Photo by RomosKotsonis Photography

Ανοίξετε λοιπόν την αγκαλιά σας και δέιξετε την αγάπη σας – εκτός από το δικό σας… και σε ένα αδεσποτο ζωάκι.  Βάλτε λιγο νερακι εξω από την πόρτα σας ή καπου στην αυλη σας, λίγη τροφή, κάνετε ένα χάδι σε ένα περαστικά ήρεμο γατάκι που το αναζητά, φρόντίστε ενα μωρό γατάκι που έχει την ανάγκη σας στην άκρη του δρόμου και σπαράζει στο κλάμα, τολμήστε να πάρετε ένα κτυπημένο ζωάκι που βρέθηκε στο δρόμο σας και να το μεταφέρετε σε ένα κτηνιατρο… πράξεις απλές, καθημερινές, ανθρώπινες…  γεμάτες αγάπη!

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στην Κύπρο είναι πολλές και οργανώνονται οχι μόνο σήμερα αλλά και σε υπόλοιπες μέρες.  Μέρες Υιοθεσίας Ζωων, Παζαράκια κλπ.  Η μεγαλύτερη εκδήλωση για να τιμησουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων θα γίνει απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο.  Η συναυλία “Μια φωνή και ένα πιάνο”  στις 7.45 μ.μ.
Οσοι δεν έχετε πάρει ακόμα το εισητηριο σας… εισητήρια θα υπάρχουν και στην είσοδο!

14222093_1328202757220062_6706608257118422514_n

Πηγές:
1. http://www.pronews.gr/portal/20161003/environment/katoikidia/84430/pagkosmia-imera-zoon-4-oktovrioy-vinteo
2. http://www.healthtimes.gr/paidi/694/Pagkosmia_Imera_ton_Zoon:_Pote_kathierothike_kai_pos_giortazetai.htm

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.