8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

gynaika-1-630x336
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και φυσικά, το My Hobbies Lifestyle δε θα μπορούσε να μην ευχηθεί ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες ανεξαιρέτως τις Γυναίκες!
Μικρές, Μεγάλες, Νεαρές, Ηλικιωμένες, Ελεύθερες η Παντρεμένες, Ψηλές ή Κοντές, Αδύνατες, Γεματούλες, Υπέρβαρες, Ξανθές, Καστανές, Μελαχρινές… ανήκουν ΟΛΕΣ στον ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ Πληθυσμό και σήμερα δέχονται ευχές , λουλούδια και Γλυκά..!

Αυτά βέβαια για τη δική μας γενιά και στο 2016!

Πως ξεκίνησε όμως αυτή η Παγκόσμια Ημέρα? Ποια ήταν η αιτία και ποιες γυναίκες αγωνίστηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους?

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας
Στις 8 Μαρτίου 1857: Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες “εργάτριες ρούχων”) στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά ικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.
Women_Strike-New_York-1857
Στις 8 Μαρτίου 1908: 15.000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα “Ψωμί και τριαντάφυλλα” (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Αυτά λοιπόν για την Ιστορία της Ημέρας. Καλό να γνωρίζουμε τι γιορτάζουμε!
Εμείς, σας ευχόμαστε Καλό Υπόλοιπο, να περάσετε όμορφα ότι και να κάνετε, και μην ξεχάσετε να κάνετε αυτό το κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα! Το δικαιούστε άλλωστε!

Και φυσικά, δεν λέμε όχι σε οποιεσδήποτε ευχές, λουλούδια και όλα τα συναφή της Ημέρας! 🙂
addedcd69d36b111ffdc50d7e0b7da6b-696x464

Πηγή / Δείτε σχετικά:
http://www.newsit.gr/kosmos/Pagkosmia-Imera-tis-Gynaikas-2016-Osa-prepei-na-gnorizete/590679
http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/97606/pagkosmia-imera-tis-gynaikas-2016
http://www.newsit.gr/politikh/Pagkosmia-Imera-tis-Gynaikas-2016-To-minyma-tis-Zois-Konstantopoyloy/590826
http://www.internationalwomensday.com/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.