28 Οκτωβριου σημερα

28 Οκτωβριου σημερα

28η Οκτωβρίου σήμερα! Επετειος του ΟΧΙ!  Αργία για τα σχολεία και για όσους εργάζονται στην Ελλάδα και φυσικά στην Κύπρο..

Οι περισσότεροι τεντωνόμαστε λίγο περισσότερο στο κρεββάτι μας και απολαμβάνουμε την αργία αφου δε μας πιέζει τόσο ο χ΄ρονος για δουλεια.. Να σηκωθούμε, να πιούμε το καφεδάκι με την ησυχία μας (κι εγώ αυτό κάνω τωρα) και στη συνεχεια να ξοδέψουμε τη μέρα σε προσωπικες δουλειες και υποχρεώσεις, ή ευκαιρεία να βρεθούμε και να τα πούμε με λίγους φίλους αφού η καθημερινότητα και η ρουτίνα δε μας το επιτρέπουν!

Και μέσα σε όλα αυτά… ποιος νοιάζεται γιάτι είναι σήμερα αργία και τί ακριβως τιμούμε στις 28 Οκτωβρίου.  Δεν το λέω μόνο για τους άλλους.. βάζω και τον εαυτό μου μέσα αφου κι εγώ ακριβώς το ίδιο κάνω!

Ετσι λοπόν μαζι με τον πρωινό καφέ και τον υπολογιστή μου, είπα να παω πίσω.. εκει που ήμουν ακόμα σχολείο και οι γιορτές και οι αργίες έπρεπε να γιορτάζονταν στο σχολείο και επομένως μαθαίναμε και την ιστορία μας!

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η άρνηση του Μεταξά πέρασε στον τότε ελληνικό Τύπο με την λέξη «ΟΧΙ». Μάλιστα, αυτούσια η λέξη παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου, στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του ΟΧΙ.

Δε θέλω να μακρυγορήσω και να γράψω τα περι ιστορίας που είναι σίγουρα πολλα… Προτιμω να θυμάμαι τα λίγα και για τα πολλά σίγουρα οι πηγες είναι αμέτρητες από οπου μπορει να διαβάσει και να μάθει κανεις! 🙂

Στην Κύπρο κορυφώνονται σήμερα όλες οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με αποκορύφωμα την μεγάλη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία, αλλά και παρελάσεις σε άλλες πολεις.
Για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Κύπρο ανά επαρχία καθώς και για το ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Αντε λοιπόν, σηκωθείτε… βρείτε τις ξεχασμένες στο συρτάρι σημαιούλες σας και κάντε μια βόλτα στους δρόμους από όπου θα περασει η Παρέλαση!  Να νιώσουμε ολοι το παλμό της μέρας… ας ξαναγίνουμε για λίγο πάλι παιδιά και να τιμήσουμε τη χώρα!
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!  Ζήτω το Εθνος!! 🙂

parelasilem

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.